Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her i Danmark her det med, at adoptere amerikanske koncepter og helligdage. Vi springer ikke med på vognen lige med det samme, men eftersom vi hele tiden udsættes for amerikansk kultur igennem TV og film, så er det typisk kun et spørgsmål om tid, før det vinder indpas herhjemme også. Halloween er et rigtigt godt eksempel på dette: det er jo ikke ligefrem en dansk tradition. Her i Danmark har vi den årlige fastelavn, som er nogenlunde det samme som Halloween. Så i mange år var det ikke rigtigt noget vi fejrede herhjemme. Men ligeså stille begyndte det at blive mere og mere udbredt, og i dag fejres Halloween rundt i hele Danmark.

Men det interessante er, at vi altid sætter vores eget lille præg på tingene. Vi sluger ikke bare de amerikanske tilgange råt: vi forfiner dem, gør dem mere hyggelige og mere danske. Vi accepterer de elementer af den amerikanske kultur som stemmer overens med vores værdier, smider dem væk der er i strid med vores idealer, og pålægger traditionen en smule danskhed.

Det er specielt tydeligt når vi snakker black friday. Hvis du nogensinde har befundet dig i USA når der var Black Friday, så er det nok en dag du har blandede følelser omkring. Der er nemlig rigtigt gode tilbud at finde på denne dag. Men i USA er det også ufatteligt kaotisk at tage ud at handle på den dag: folk er ved at falde over hinanden, og i nogle butikker udbryder der ligefrem slåskampe om de bedste tilbud. Det er virkeligt noget der kan bringe det værste ud i folk.

Men herhjemme har vi været meget påpasselige med at tage Black Friday til os. Nok lige præcis fordi, at denne grådige opførsel ikke er noget, der passer særligt godt ind i det danske værdisæt. Vi forstår godt, at man sætter pris på et godt tilbud: men at kunne spare nogle penge er ikke en undskyldning for at behandle hinanden dårligt. Her i landet er alle lige, og ingen har mere krav på de gode tilbud end de andre har. Man får ikke sin vilje af at råbe højest eller ved at opføre sig ubehøvlet.

Så det er takket være denne evne til, at adoptere – men transformere – de amerikanske helligdage, at Black Friday er anderledes her i Danmark. Hvis du møder amerikanere her i landet, mens det er Black Friday, så kan du roligt opfordre dem til at tage ud at kigge i butikkerne. Det vil ikke være nær så kaotisk som de er vant til, og det vil give dem en form for indblik i dansk kultur: hemmeligheden ligger i forskellen på det, som de er vant til, og det, som de rent faktisk kommer til at opleve.