Det er sundt for børn at lege, og vi bør derfor støtte dem i det, så godt vi kan. En af de måder vi kan støtte barnets leg, er ved at købe dem det rette legetøj. Til jul og fødselsdage ser vi da også, at legetøj er en af de mest populære gaver til børn. Men hvad for noget legetøj skal man egentligt vælge? Der er jo tusindvis af muligheder i dag, og det hele er lidt uoverskueligt.

Det er måske lidt underligt at brokke sig over, at man har for mange valgmuligheder. Det er dog ganske menneskeligt, at blive overvældet, når der er så mange forskellige slags legetøj. Vi mennesker har det bedst, når vi træffer et valg, som vi har det godt med. Hvis vi står overfor 3 forskellige stykker legetøj, så bruger vi altså gerne nogle minutter på at overveje, hvad der vil være bedst for vores barn. Efter at have tænkt over tingene vælger vi det stykke legetøj, der umiddelbart er bedst. Det føles rigtigt godt: vi har tænkt os godt om, og truffet et fornuftigt valg. Men når der er 200 forskellige stykker legetøj henne i legetøjsbutikken, så er det pludseligt svært at vælge. Der er ikke umiddelbart nogen let måde, at holde de forskellige muligheder op imod hinanden. Er en Barbie dukke et bedre valg, end et slot af Lego? Og hvordan måler de to muligheder sig op imod ting som slim, puslespil eller Playmobil? Når vi har så mange muligheder, der er så svære at sammenligne, så går vi let i stå. Vi vil jo gerne træffe det bedst mulige valg: men det virker som en praktisk umulighed. Uanset hvad vi vælger, så er der en risiko for, at vi fortryder det senere. Hvis der er 200 slags legetøj i butikken, og du vælger en tilfældig ting, så er der kun 0,5% chance for, at du har valgt den bedste mulighed. Det er hårde odds som forældre!

Men bare rolig: der er en løsning. For at finde ud af, hvad for noget legetøj der er bedst, må vi starte med at definere ”godhed”. Hvad er formålet med legetøj? Jamen det er da selvfølgeligt, at understøtte leg. Men hvad er leg så? Jo leg er en kombination af underholdning og læring. Når et barn leger, så spilder det ikke bare tiden med en ligegyldig aktivitet. Leg er en naturlig ting, der hjælper barnet med at forstå verden, igennem dets interaktion med den. Det bedste legetøj er altså det, der giver barnet mest mulig frihed til, at udforske verden og sig selv.

Det betyder i praksis, at ting som Lego og modellervoks er det ultimative legetøj. De giver nemlig den størst mulige frihed. Der er ikke nogen grænser for, hvad du kan lave med modellervoks: du kan slippe fantasien helt fri. Det samme gør sig gældende med Lego: klodserne kan kombineres på kryds og på tværs, og kun fantasien sætter grænser.

Når du står i legetøjsbutikken, så skal du altså blot overveje, hvad der vil give dit barn mest mulig frihed.